Buďte srdečně vítání.....

7. 5. 2013

* dříve to býval boží dar *


 
Kváskový chléb
 
Ráno: vyndáme kvásek z lednice a "nakrmíme".
1díl žitné chleb.mouky+1díl vody, zamícháme a necháme při pokojové teplotě do večera/ během dne ho můžeme ještě jenou "přikrmit".
 
Večer: do větší mísy/ 250g žitné chlebové mouky+0,5l vlažné vody+80g kvásku, smícháme, vznikne řídké těsto..Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo.Necháme kynout cca 12 hodin.
 
Ráno: do vykynutého řídkého těsta/ 250g žitné chleb.mouky+250g např. (špaldové, pšeničné, celozrné, můžeme nakombinovat se semínky-lněné, slunečnicové, dýňové aj, já přidávám třeba i cibuli, česnek, papriku)+ 2lžičky soli+kmín+koriandr
Vše zamícháme vařečkou a poté hněteme.Vytvarujeme bochánek, vložíme třeba do hrnce, nebo jen tak na plech..necháme 2 hod kynout na teplém místě.
Pečeme na 180°C/ 40minut.
Krájíme až když je studený :)) (kdo vydrží)!
--------------------------------------------------------------------------------
 
Chleba peču téměř, každý den a vždy je úplně jiný :)
---------------------------------------------------------------------------------
 
Chléb jako boží dar přírody a těžké lidské práce se v každé domácnosti těšil velké úctě. Byl to znak pohostinnosti a dobrosrdečnosti. Odmítnutí se považovalo za urážku, stejnou jako by hostu chléb nebyl nabídnut. Tento krásný zvyk Slovanů se zachoval dodne. Největší úcta, která je každodennímu chlebu věnována, zazníva ze slovanských přísloví pořekadel. Chleba se nikdy nepřejíš. Dobrý ako kus chleba. Lepší je kus chleba na cestě, než-li pero za kloboukem.
 
 
O slovanském obyčeji vítat hosta chlebem a solí podrobněji. Chlebem a solí vítali staří Slované své hosty. Chléb - každodenní nezbytná výživa. Sůl - znamení čistoty a vzácnosti. V přeneseném slova smyslu znamenaly "sůl a chléb = paměti a písmo."

Chléb jako základní potravina provází lidstvo od doby, kdy se z pouhého lovce a sběrače stal zemědělec. Lidstvo konzumovalo nejdříve potravu na bázi obilovin, jako byly placky nebo kaše. Později lidé zjistili, že těsto připravené z mouky, vody a soli lze ponechat přirozeně nakynout působením kvasinek ze vzduchu. Tím vznikalo pečivo lehké, vzdušné a s chutnou kůrkou.

3 komentáře:

  1. Hanka obden a je !boží" a tak už nekupujeme. Ještě jsem mohl kmínový z Globusu, ale co mají pekárnu v rekonstrukci, už ne.

    OdpovědětVymazat
  2. Že jo :D , no já také obden..a na všechny způsoby!!
    Tak jsme na stejné vlně...

    Fajn den a pozdrav Haničce

    OdpovědětVymazat